Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kurkami i szynką parmeńską
Kroki postępowania
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, szybko zagniatamy i wkładamy ciasto owinięte w folię na około godzinę do lodówki.
2. Kurki myjemy i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy grzyby. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Obsmażamy przez około 5 minut. Szynkę parmeńską rozrywamy na drobne kawałki i smażymy jeszcze kolejne 5 min. Odstawiamy do ostudzenia. Gotowy farsz doprawiamy solą i pieprzem.
3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy placek większy niż forma. Delikatnie przenosimy i dociskamy do boków. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Spód tarty nakłuwamy widelcem i przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia. Obciążamy ryżem i zapiekamy 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier z ryżem i zostawiamy jeszcze 10 minut w piekarniku.
4. Rozkładamy farsz na podpieczony spód. Przygotowujemy sos - roztrzepujemy jajka, dodając śmietanę i starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i zalewamy farsz.
Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 25 minut i gotowe. Smacznego!