Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ravioli z ricottą i porem

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 200gr lub semolina
jajko 2 szt
Farsz:
ricotta 125 gr
ziemniaki ugotowane 250 gr
por (biała część) 1-2 szt
masło do smażenia
salsa (opcjonalnie)
szczypiorek
masło do smażenia
śmietana 50-100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ravioli z ricottą i porem

Kroki postępowania

1
Mąkę połączyć z jajami,dokładnie wyrobić (ok 15 minut) następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.Po półgodzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na bardzo cienki placek,prawie że prześwitujący.

Ps. Jeśli chodzi o użytą mąkę, to może być pszenna lub semolina albo jeszcze pół na pół. Najlepiej poeksperymentować dopóki nie dojdziecie czy smakują wam bardziej al dente, czy bardziej miękkie, czy jeszcze takie przypominające pierogi. U mnie najlepiej sprawdzają się z mąki pół na pół, czyli półowa semoliny i połowa pszennej.
Ogólnie zasada jest taka: na każde 100 gr mąki jedno jajko, w zależności od ilości osób można sobie ilość pasty powiększyć.

I najważniejsze - rozwałkować dosłownie na 1mm grubości, jeśli macie maszynkę to nie będzie problem,ręcznie trzeba się trochę pomęczyć,ale żeby ravioli były pyszne nie mogą mieć grubej"skóry".
Krok 1 - Ravioli z ricottą i porem foto
2
z połowy ciasta wyciąć kwadraty 2,5 cm na 2,5 cm (lub więskze jak kto woli i lubi), nakładać łyżeczkę farszu w równych odstępach
Krok 2 - Ravioli z ricottą i porem foto
3
przykryć drugą połową ciasta lub wyciętym kawałkiem ciasta o szerokości i długości, jak ten na dole ( jak wygodniej komu);
Krok 3 - Ravioli z ricottą i porem foto
4
przygniatając lekko by usunąć powietrze i zlepiać boki przyciskając, ciasto jest dość elastyczne, można je w razie potrzeby naciągnąć, przesunąć itp.
Krok 4 - Ravioli z ricottą i porem foto
5
Ciąć ravioli
Krok 5 - Ravioli z ricottą i porem foto
6
następnie je jeszcze dla estetyki wyrównać i odciąć niepotrzebne kawałki ciasta
Krok 6 - Ravioli z ricottą i porem foto
7
Farsz:ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać ricottę oraz podsmażone na maśle cienko pokrojone pory.Dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem;
Krok 7 - Ravioli z ricottą i porem foto
8
Ravioli gotować w osolonym wrzątku kilka minut (ok.5 minut).
Ja podałam je z salsą ze szczypiorku: na patelni rozstopić masło,dodać posiekany szczypiorek, lekko podsmażyć, dodać śmietane, wymieszać, zdjąć z ognia. Kłaść po kilka łyżek na wierzch ravioli rozłożonych na talerze.
Krok 8 - Ravioli z ricottą i porem foto
9
Odrobina świeżo zmielonego pieprzu i gotowe.
Smacznego!
Krok 9 - Ravioli z ricottą i porem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 31.10.2013 13:08
Jak pysznie wyglądają
Anna133 08.08.2013 11:02
genialne cudeńko
Alex_M 09.07.2013 16:34
to musi być mega-pyszne!!
adelajda 13.06.2013 08:54
na pewno smaczne
Joanna108
Joanna108 12.06.2013 21:37
zdecydowanie moje klimaty :)
gosia56 12.06.2013 21:05
napewno pyszne
Stenka 09.06.2013 08:29
ciekawy przepis
Kulinarna Ja 08.06.2013 22:14
ale pyszności!
fotoviderek 08.06.2013 08:29
Przepyszne i piękne. Mniam, mniam :)
arbuzowo 07.06.2013 21:51
wyglądają bardzo zachęcająco :-)
jozefinach 07.06.2013 11:42
Bardzo jestem ciekawa jak takie ravioli z ricottą i porem smakuje, całość wygląda bardzo smakowicie.
wyattearp 07.06.2013 10:31
przepysznie wyglądają
kasienka23 07.06.2013 07:07
muszą być pyszne... też takie zrobię!
Sroczka 06.06.2013 23:17
Ależ to musiało być pyszne.
Magda24 06.06.2013 22:28
pyszności - jak zawsze zresztą u Ciebie
marcia7 06.06.2013 19:43
muszę spróbować przepis
Kasnaj 06.06.2013 19:06
pysznie wygląda
Gracer 06.06.2013 19:01
kolejny super przepis
Ewa104 06.06.2013 18:40
Super przepis i pyszne raviolki.
iwi 06.06.2013 17:37
Rewelacyjne danie.
Marta11 06.06.2013 17:30
wyglada super
cukiereczek 06.06.2013 17:22
rewelacja przepis
angelika14 06.06.2013 17:02
fajnie wygląda i z ciekawości sprawdzę przepisik
aisoglam 06.06.2013 16:57
Pychotka! Przepięknie wyglądają :)
caralajna 06.06.2013 16:54
bardzo apetycznie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak