Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pianka z jajek

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 8 dużych sztuk
cukier puder 3 szklanki
cukier waniliowy 32 gramy
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżek
palma 1 kostka
woda 1,5 litra
kakao 2 łyżki
galaretka agrestowa

Przepis i sposób przygotowania na: Pianka z jajek

Kroki postępowania

1
Żelatynę namoczyć w 1/2 litra zimnej wody, a następnie rozpuścić ją (podgrzewając).
Krok 1 - Pianka z jajek foto
2
Palmę rozpuścić z cukrem waniliowym.
Krok 2 - Pianka z jajek foto
3
Wlać ją do żelatyny. Gotować razem 2 minuty. Następnie ostudzić i podzielić na 3 równe części.
Krok 3 - Pianka z jajek foto
4
Dużą blaszkę wyłożyć folią spożywczą.
Krok 4 - Pianka z jajek foto
5
Jajka krótko sparzyć wrzącą wodą. Oddzielić białka od żółtek, białka podzielić na dwie części. Żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru pudru na puszysty krem.
Krok 5 - Pianka z jajek foto
6
Wlać do nich jedną porcję żelatyny z palmą, dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Pianka z jajek foto
7
Wylać do blaszki, wyrównać powierzchnię, schłodzić w lodówce.
Krok 7 - Pianka z jajek foto
8
4 białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując do nich 1 szklankę cukru pudru i kakao.
Krok 8 - Pianka z jajek foto
9
Dodać jedną porcję żelatyny z palmą, dokładnie wymieszać.
Krok 9 - Pianka z jajek foto
10
Wylać na masę z żółtek, schłodzić w lodówce.
Krok 10 - Pianka z jajek foto
11
Ubić pozostałe 4 białka, dosypując do nich resztę cukru pudru.
Krok 11 - Pianka z jajek foto
12
Dodać pozostałą żelatynę z palmą, wymieszać i wylać na masę z kakao. Schłodzić w lodówce.
Krok 12 - Pianka z jajek foto
13
Galaretki rozpuścić w 1 litrze gorącej wody, ostudzić. Tężejące galaretki wylać na ciasto. Ciasto odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 13 - Pianka z jajek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 05.07.2013 10:34
super deserek!
caralajna 15.06.2013 07:21
ciekawy przepis, nie spotkałam się z taką pianką
SmacznaPyza 14.06.2013 23:03
Beatris, dziękuję za odpowiedź - wierzę w takim razie na słowo, że tak właśnie ma być
Katarzyna34 14.06.2013 14:17
pewnie to by mi smakowało
fotoviderek 14.06.2013 07:19
Ślicznie wygląda :)
Izabela77 12.06.2013 20:15
pamiętam to ciasto z dzieciństwa
Beatris 12.06.2013 19:41
Pyza Smaczna, zrobiłam to ciasto dokładnie tak jak opisałam (łącznie z krótkim gotowaniem płynu z żelatyną) i jak widać na załączonym zdjęciu, pianka stężała idealnie. A te minusy to nie ode mnie.
IwonaDD 12.06.2013 16:31
ciekawy efekt wizualny tego ciasta
Beata68
Beata68 12.06.2013 16:15
super ! jak chodziłam do szkoły średniej robiłam taką piankę,jest bardzo pyszna!
Monia 12.06.2013 15:25
Kolejny przepis bez pieczenia do wypróbowania :)
SmacznaPyza 12.06.2013 15:24
coś nie tak w opisie - gotowanie żelatyny powoduje utratę jej zdolności żelujących
halina17 12.06.2013 15:23
Smacznie wygląda pianka .
Marta1986 12.06.2013 15:00
pyszności mniam
Paolcia 12.06.2013 14:31
wygląda bardzo apetycznie
bogusia19 12.06.2013 14:24
zjadłoby się
dodi 12.06.2013 14:17
pięknie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak