Przepis i sposób przygotowania na: Dżem rabarbarowy z cukrem waniliowym i cynamonem.
Kroki postępowania
Z owej porcji wyszły mi 2 spore słoiczki dżemu i nieduży plastikowy pojemniczek.Zrezygnowałam z pasteryzowania dżemu,bo podejrzewam,że szybko zniknie,więc nie trzeba było go w moim przypadku przygotowywać do dłuższego postania,bo nie będzie nadto długo istniał,zimy z pewnością nie doczeka.
Smak dżemu jest słodko-kwaśny,cukru jest sporo,jeśli ktoś woli mniej słodko myślę,że może ująć tak około 100-200g z całej przeznaczonej na zrobienie dżemu ilości cukru i też nie powinien wyjść zbyt kwaśny,dla mnie w tej wersji,z użyciem 1kg cukru jest najlepszy.Dżem wyglądem na pierwszy rzut oka przypomina dżem śliwkowy,gdybym nie wiedziała,że jest z rabarbaru to bym zdecydowanie śliwkę obstawiała.Dżem ma gęstą konsystencję i intensywnie i przyjemnie pachnie cynamonem i wanilią.