Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem rabarbarowy z cukrem waniliowym i cynamonem.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 1 kg
cukier 1 kg
cukier waniliowy 10 g
cynamon 1 płaska łyżeczka
woda 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem rabarbarowy z cukrem waniliowym i cynamonem.

Kroki postępowania

1
Rabarbar obrałam ze skórek,cienkich błonek,pokroiłam go na mniejsze kawałki i przełożyłam do garnka.Następnie zasypałam rabarbar połową cukru przeznaczonego na przygotowanie dżemu(czyli zasypałam go 0,5kg cukru)oraz cukrem waniliowym i odstawiłam wszystko na około 4 godziny,aby rabarbar pod wpływem zasypania go cukrami puścił sok. Po upływie tego czasu i gdy rabarbar był już otoczony powstałym z niego syropem do osobnego garnuszka wlałam 1 szklankę zimnej wody i wsypałam do niej pozostałą zawartość(pozostałe 0,5kg) cukru, całość podgrzałam aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru w wodzie. Mieszankę wody i cukru dolałam do pokrojonego wcześniej rabarbaru.
Krok 1 - Dżem rabarbarowy z cukrem waniliowym i cynamonem. foto
2
Do rabarbaru także dosypałam cynamon.Wszystko zamieszałam i wstawiłam do gotowania.Gotowałam dżem przez około 3 godziny na bardzo małym płomieniu od czasu do czasu go mieszając.Dość szybko się go przygotowuje,rabarbar dość sprawnie się przemienia w dżem.
Krok 2 - Dżem rabarbarowy z cukrem waniliowym i cynamonem. foto
3
Gotowy dżem jeszcze ciepły przelałam do słoików,zakręciłam słoiki i postawiłam je do góry dnem.
Z owej porcji wyszły mi 2 spore słoiczki dżemu i nieduży plastikowy pojemniczek.Zrezygnowałam z pasteryzowania dżemu,bo podejrzewam,że szybko zniknie,więc nie trzeba było go w moim przypadku przygotowywać do dłuższego postania,bo nie będzie nadto długo istniał,zimy z pewnością nie doczeka.
Smak dżemu jest słodko-kwaśny,cukru jest sporo,jeśli ktoś woli mniej słodko myślę,że może ująć tak około 100-200g z całej przeznaczonej na zrobienie dżemu ilości cukru i też nie powinien wyjść zbyt kwaśny,dla mnie w tej wersji,z użyciem 1kg cukru jest najlepszy.Dżem wyglądem na pierwszy rzut oka przypomina dżem śliwkowy,gdybym nie wiedziała,że jest z rabarbaru to bym zdecydowanie śliwkę obstawiała.Dżem ma gęstą konsystencję i intensywnie i przyjemnie pachnie cynamonem i wanilią.
Krok 3 - Dżem rabarbarowy z cukrem waniliowym i cynamonem. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak