Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe z kremem
Kroki postępowania
3 jajka
4 łyżki cukru
200 g mąki pszennej typ 500
100 ml mleka 3,2%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g gotowej masy makowej z bakaliami
Ciasto :
Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić do białości. Następnie dodać mleko i mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać i dodać masę makową. Znowu wszystko wymieszać i wylać ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce a potem przekroić na dwa placki.
500 ml mleka 3,2%
4 łyżki mąki pszennej typ 500
4 łyżki maki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
125 g masła
Krem :
Do garnka wlać zostawiając trochę do wymieszania mąk i zagotować. Do zostawionego mleka wsypać mąki i cukier i dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i bardzo energicznie mieszając ugotować budyń. Potem należy go wystudzić. Masło o pokojowej temperaturze utrzeć na puszystą masę i nadal ucierając dodawać po łyżce budyniu i ucierać aby nie było grudek.
Na talerz lub paterę położyć jeden krążek ciasta. Na niego wyłożyć krem i rozsmarować go na placku a potem zakryć drugim i lekko docisnąć.