Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO Z PIJANĄ ŚLIWKĄ
6 jajek
6łyzek cukru
6łyzek mąki
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
składniki biszkoptu ciemnego
8 białek
4 zółtka
20 dkg cukru
10 dkg rodzynek
10dkg wiórek kokosowych
10dkg mielonych orzechów
10dkg siekanych orzechów
1 łyzka kakao
1 łyzeczka proszku do pieczenia
Składniki kremu
1 litr soku brzoskwiniowego
2,5 budyniu waniliowego
5 łyżek cukru
15 dkg masła
15 dkg margaryny
20 dkg suszonej sliwki
100 ml wódki
1 czekolada gorzka
PRZYGOTOWANIE:
Pieczemy biszkopt.ciemny Ubijamy białka dodając stopniowo cukier caly czas ubijamy dodajemy zółtka.Do ubitej masy dodajemy wszystkie składniki mieszamy .Masę wylewamy na blachę wyłozoną papierem do pieczenia .Wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy 35-40 minut. Tak samo ubijamy biszkopt jasny pieczemy 20 minut 175st Na soku brzoskwiniowym gotujemy budyn studzimy. Sliwki najlepiej parę godzin przed robieniem ciasta zalać wódką w słoiczku. Masło i margarynę ubijamy do białości,dodajemy stopniowo chłodny budyń ,ubijamy mikserem ,robimy krem. Krem wykładamy na biszkopt jasny trochę kremu zostawiamy..Na krem dajemy biszkopt ciemny smarujemy pozostałym kremem i dajemy pokrojone sliwki Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zalewamy nią sliwki.Ciasto chłodzimy . POLECAM !!!