Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 3 pałki
jabłko 1 sztuka
rodzynki 1/2 szklanki
Skórka pomarańczowa kandyzowan 2 łyżki
masło zimne 15 dag
płatki owsiane 3/4 szklanki
mąka 1 szklanka
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
przyprawy 2 łyżeczki
karmel 2 łyżeczki
wanilia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe

Kroki postępowania

1
Do miski włożyć składniki na kruszonkę : masło ( odłożyć 1 łyżeczkę do wysmarowania formy ) , mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, cukier karmel-wanilia.
Krok 1 - Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe foto
2
Zagnieść dokładnie .
Krok 2 - Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe foto
3
Podzielić na dwie części ( 2/3 i 1/3 masy ). Do mniejszej części dodać kakao i ugnieść.
Krok 3 - Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe foto
4
Obie wstawić na kilkanaście minut zamrażalnika.
Krok 4 - Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe foto
5
Nastawić piekarnik na 180 * C i niech się grzeje.
Rabarbar umyć. Obrać ze skórki. Pokroić w cienkie plasterki. Jabłko obrać - usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę .Wymieszać rabarbar z jabłkiem , rodzynkami , 3 łyżkami cukru , i bułką tartą ( 2 łyżki ) i zostawić by owoce puściły sok.
Krok 5 - Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe foto
6
Naczynie do zapiekanek lub małą tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą ( 1 łyżka ).
Krok 6 - Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe foto
6
Naczynie do zapiekanek lub małą tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą ( 1 łyżka ).
Krok 7 - Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe foto
8
a na nią owoce .
Krok 8 - Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe foto
9
Na wierzch dać białą kruszonkę.
Krok 9 - Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe foto
10
Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 15 minut.
Wyjąć i zostawić do przestudzenia.
Krok 10 - Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe foto
11
Ciasto-deser akurat na miarę moich możliwości. Nawet eksperymentuję z nim. Tak mi smakuje kruszonka na wierzchu , że postanowiłam sprawdzić co będzie jak część tej kruszonki dam na spód pod owoce . Zaryzykowałam nawet robiąc tą część kakaową.
Krok 11 - Crumble dwustronne jabłkowo-rabarbarowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kala9287 22.05.2013 08:58
wspaniałe!!!
Mniam 21.05.2013 23:11
Wygląda apetycznie.
joanna30 21.05.2013 20:42
Na pewno pyszne :)
Sylwia26 21.05.2013 19:37
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak