Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekane cannelloni nadziane mięsem mielonym i kukurydzą w sosie pomidorowym.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
oliwa
mięso mielone 450 g
kukurydza w puszce 1 puszka
pomidory krojone z puszki 1 puszka
masło
ser żółty 5 plastrów
sól
Papryka słodka mielona Prymat
chili Prymat
Czosnek suszony Prymat
cannelloni 12 rurek
ketchup 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane cannelloni nadziane mięsem mielonym i kukurydzą w sosie pomidorowym.

Kroki postępowania

1
Makaronowe rurki podgotowałam jedynie odrobinę w osolonej wodzie, tylko chwilkę je gotowałam,by nie doprowadzić do tego,że się porozklejają,rozlecą,a jednocześnie po to,by nie były zupełnie surowe,twarde.Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam ją na patelni,z rozgrzaną oliwą z oliwek,do momentu jej zrumienienia.Do podsmażonej cebuli dodałam mięso mielone.Mięso z cebulą zamieszałam i obsypałam zawartość patelni sporą ilością czosnku granulowanego i oregano oraz odrobiną chili i słodkiej mielonej papryki.Gdy mięso się nieco podsmażyło na patelnię przełożyłam odcedzoną z zalewy kukurydzę oraz dodałam ketchup.Wszystko dokładnie zamieszałam oraz doprawiłam solą i pieprzem do smaku.Podsmażałam całość jeszcze jedynie przez moment od czasu do czasu mieszając,a następnie wyłączyłam palnik i zostawiłam farsz na chwilę do ostygnięcia.
Krok 1 - Zapiekane cannelloni nadziane mięsem mielonym i kukurydzą w sosie pomidorowym. foto
2
Gdy farsz był chłodniejszy nadziewałam nim,napełniałam każdą z rurek cannelloni.Gdy wszystkie rurki były już wypełnione farszem posmarowałam spód żaroodpornego naczynia masłem.Na spodzie ułożyłam sześć nadzianych rurek makaronowych i przykryłam je 3 plastrami sera.
Krok 2 - Zapiekane cannelloni nadziane mięsem mielonym i kukurydzą w sosie pomidorowym. foto
3
Na plastrach sera ułożyłam kolejne sześć rurek i przykryłam je dwoma plastrami sera.Do garnuszka przelałam pomidory z puszki i przez chwilę je podgrzewałam dosypując do nich w międzyczasie oregano i doprawiając je do smaku solą i pieprzem.Doprawione i podgrzane pomidory pełniące rolę sosu przełożyłam, przelałam na ułożone dwie warstwy makaronowych rurek.Nadziane rurki polane sosem zapiekałam przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni do momentu,gdy ser się smakowicie roztopił i wszystkie składniki się podgrzały.
W ten sposób powstał obiad o wyrazistym smaku,solidnie doprawiony. Posiłek inspirowany włoskimi smakami,aromatami,bazujący na składnikach definitywnie się z kuchnią włoską kojarzącymi,dla niej typowymi.
Krok 3 - Zapiekane cannelloni nadziane mięsem mielonym i kukurydzą w sosie pomidorowym. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 13.11.2013 10:31
smaczny obiadek
fotoviderek 11.05.2013 07:39
Świetne cannelloni :)
Cranberry 10.05.2013 16:40
takie lubię:)
IwonaDD 10.05.2013 16:37
ale zapachniało Italią :)
owca441 10.05.2013 15:55
to mi się podoba
Olga_SK 10.05.2013 15:41
moje smaki! mniam
iwi 10.05.2013 15:27
Niepowtarzalny smak.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak