Przepis i sposób przygotowania na: Idealny chleb pszenny na drożdżach
na 2 bochenki
- 500g mąki pszennej (typ 720)
- 600ml ciepłej wody (nie wrzącej)
- 5 płaskich łyżeczek drożdży instant
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżki płatków suszonej papryki zielonej
2 formy 300x110x75mm
500g mąki = 3 szklanki mąki
Mąkę, wodę, drożdże, cukier, olej mieszam i wyrabiam na jednolitą masę. Odstawiam pod przykryciem na 1h w miejsce gdzie temperatura jest stabilna. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Do ciasta dodaję sól i przyprawy, ponownie wyrabiam. Przekładam do natłuszczonych form i odstawiam (pod przykryciem) na czas wypełnienia ich ciastem po brzegi (około 30 min).
Piekarnik (gazowy) nagrzewam do 230 stopni i piekę 15 minut. Zmniejszam temperaturę do 195 stopni i piekę kolejne 20 minut. W sumie czas pieczenia 35 minut.
Po upieczeniu wykładam na kratę. Kroję po ostudzeniu.
Smacznego