Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z brzoskwiniami zalany galaretką Pina Colada
Kroki postępowania
30 g maki pszennej
200 g margaryny
100 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
sok i skórka z jednej cytryny
150 g masła
5 jajek
2 budynie śmietankowe z cukrem
Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki o smaku Pina Colada
Sposób wykonania:
Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Białka jaj ubijamy na sztywna pianę
Wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy skórkę z niej otartą na tarce o drobnych oczkach.
Na koniec wsypujemy proszek budyniowy . Miksujemy.
Dodajemy do masy ubite białka i już łyżką delikatnie mieszamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni C i pieczemy 120 minut.
Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut przy uchylonych drzwiczkach.
Na przestudzony dobrze sernik układamy plastry brzoskwiń i zalewamy tężejącą galaretka
Schładzamy około 3 godzin w lodówce.