Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z rodzynkami i kruszonką
Kiedy zaczyn jest gotowy przekładamy do dużej miski, dodajemy do niego pozostałe skłaniki - mąkę, jajka i żółtka. Dodajemy też olej, cukier waniliowy i sól. Ciasto wyrabiamy dokładnie przez około 20 minut, pod koniec dodajemy aromat oraz rodzynki po czym ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto potroi swoją objętość, wkładamy je do dużej formy wysmarowanej masłem i zostawiamy jeszcze na kwadrans w cieple aby podrosło.
W tym czasie wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie mieszamy rozcierając w dłoniach i posypujemy nią ciasto.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika i pieczemy przez ok 30-35 min. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy jest już dobrze upieczone, jeśli nie - wydłużyć czas pieczenia).
Pyszne jest podane z masełkiem i kubeczkiem mleka.
SMACZNEGO :)