Przepis i sposób przygotowania na: Pocałunek diabła, czyli skrzydełka po diabelsku
Kroki postępowania
Przygotowujemy sos do skrzydełek. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę, dodajemy do ketchupu oraz koncentratu pomidorowego i miksujemy ze sobą. Łączymy z olejem, cukrem oraz tabasco. Na samym końcu dodajemy sypkie przyprawy: paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz Cayenne, suszoną bazylię, sól i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.
energicznymi ruchami podrzucamy workiem, aby sos pozostał na skrzydełkach. Skrzydełka w worku chowamy do lodówki na około 1 godzinę, aby składniki się połączyły ze sobą. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki. Szkło żaroodporne smarujemy masłem, układamy zamarynowane skrzydełka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni zapiekamy przez około 45-55 minut. Pieczemy bez przykrycia. Doskonale smakują z pieczonymi ziemniakami lub z ugotowanym ryżem jaśminowym.