Przepis i sposób przygotowania na: Suflet serowy moniki
Dolewamy mleko, dosypujemy sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
Gdy sos zgęstnieje, dodajemy ser. Mieszamy, aż się rozpuści, zdejmujemy z ognia.
Do masy serowej dodajemy żółtka, dokładnie i mocno mocno mieszamy. Lekko studzimy.
Ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo do masy żółtkowej, delikatnie mieszamy.
Masę na suflet przelewamy do kokilek wysmarowanych masłem i posypujemy tartą gałką muszkatołową.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C (kokilki powinny stać na dolnym poziomie,
wtedy wierzch sufletu nie zrumieni się zbyt szybko) przez ok. 15-20minut. Nie otwieramy piekarnika podczas pieczenia.
Podajemy od razu po przygotowaniu, gorący.