Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek czekoladowy
ciasto:
150 g mąki
75 g masła
1 żółtko
szczypta soli
łyżeczka cukru
zimna woda
nadzienie:
150 g gorzkiej czekolady
150 g masła
4 jajka
200 g cukru
75 g mąki
ozdoby
1 czekolada roztpiona w kąpieli wodnej
kilka migdałów
kolorowa posypka
Ciasto dokładnie wyrabiam, po czym rozwałkowuję na odpowiednią wielkość blachy. Wykładam je na natłuszczoną formę, nakłuwam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 minut. W międzyczasie czekoladę i maso rozpuszczam w kąpieli wodnej. Kolejno ubijam jajka i mieszam je z cukrem oraz mąką. Gdy czekolada i masło już się roztopi dodaję do nich ubitą masę jajeczną. Powstałą miksturę wkłada na podpieczony spód ciasta i piekę kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni.