Przepis i sposób przygotowania na: Skrzydełka faszerowane mięsem mielonym
Kroki postępowania
Obsypujemy wyfiletowane skrzydełka sporządzoną mieszanką przypraw: 1 łyżka keczupu i oleju oraz wyciśnięty przez praskę jeden duży ząbek czosnku oraz przyprawą do kurczaka złocista skórka. Po zamarynowaniu odstawiamy w chłodne miejsce.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę wraz z pieczarkami, doprawiając całość pieprzem i solą. Patelnię na chwilę przykrywamy pokrywką, żeby pieczarki puściły wodę, następnie odkrywamy i smażymy tak długo, aż woda całkowicie odparuje. Dodajemy ser do usmażonych pieczarek. Lekko podgrzewamy patelnię i mieszamy tak długo aż ser się rozpuści i sklei farsz.
Gdy ostygnie łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i dokładnie mieszamy. Przygotowane, wytrybowane wcześniej skrzydełka napełniamy farszem w miejscach, gdzie wcześniej były kości. Skrzydełka obsmażamy na rozgrzanej patelni z dwóch stron.
Skrzydełka pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 stopni. Czas pieczenia uzależniony jest od tego jak skrzydełka mają być przyrumienione. Skrzydełka najlepiej smakują z frytkami lub krokietami ziemniaczanymi.