Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszny chleb orkiszowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zakwas żytni 2,5 łyżki
mąka orkiszowa 575 g
woda 375 g
miód 1,5 łyżki
drożdże 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny chleb orkiszowy

Mój chlebek jest efektem długiej pracy i czasu. Koleżanka uszczęśliwiła mnie zakwasem żytnim oraz mąką żytnią i orkiszową. Dlatego przepis nie zawiera przepisu na zakwas.

zaczyn:

2,5 łyżki zakwasu żytniego
75 g mąki orkiszowej typ 600
100 g wody

ciasto na chleb:

zaczyn po 12-24 h
275 g wody
1,5 łyżki miodu
500 g mąki orkiszowej typ 600
1 łyżeczka drożdży suszonych instant
1,5 łyżeczki soli morskiej

forma300x110x75cm

Mieszam składniki zaczynu i odstawiam na 12 godzin w miejscu w którym jest stała temperatura.

Do zaczynu dodaję mąkę, wodę, miód, drożdże, sól i wyrabiam dokładnie około 7-10 minut. Odstawiam na 2h (nie dłużej niż 3h).

Formę na ciasto smaruję masłem i obsypuję otrębami owsianymi. Do formy przekładam ciasto i odstawiam na kolejne 1,5 h. Tutaj chyba nie ma górnej granicy, czekamy aż ciasto wypełni całą formę, czasami z niewyjaśnionych przyczyn trwa to czasami dłużej niż w przepisie.

Piekarnik (gazowy) nastawiłam na 230 stopni i piekłam 10 minut, następnie zmniejszyłam temperaturę na 200 stopni i piekłam jeszcze 30 minut. Wyłączyłam piekarnik i zostawiłam chleb w nim jeszcze na 10 minut. Chleb wyciągamy na kratkę by ostygł, to jest dość ważne by nie zrobić sobie na dole chleba zakalca.

Chleb kroimy po ostudzeniu, ponieważ naturalnie nam się pogniecie i nie wróci do swojej formy.

Serdecznie polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona32 18.04.2013 10:23
sprawdzony przepis bardzo dobry:)
matesko 05.04.2013 11:06
smacznie wygląda
Stenka 05.04.2013 07:43
pyszny taki chlebek
reniatka 03.04.2013 12:28
świetny lubie orkiszowy chlebek
miki47 20.03.2013 10:37
ciekawy przepis
gusia1000 20.03.2013 10:27
Smacznie wygląda.
adelajda 20.03.2013 10:08
domowy jest najlepszy
wiola333 20.03.2013 10:05
bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak