Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszkowy sorbet z rumem

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtko jajek 3 szt
białko 2 szt
śmietana kremówka 1 szklanka
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 1 łyżeczka
rum 50 ml
bezy 10 dag
sok z cytryny 1 łyżka
gruszki w zalewie 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowy sorbet z rumem

Gruszki /bez gniazd nasiennych/ miksujemy na jednolitą masę. Żółtka ubijamy z cukrem w kąpieli wodnej na jasny krem. Pod koniec ubijania dodajemy rum. Odstawiamy do wystudzenia. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. W kolejnym naczyniu ubijamy kremówkę z dodatkiem soku z cytryny i cukru waniliowego. Do ubitej kremówki dodajemy masę żółtkową, zmiksowane gruszki, sztywną pianę z białek oraz pokruszone bezy. Mieszamy. Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Przed podaniem sorbet wyjmujemy z formy, zdejmujemy folię i dekorujemy sosem owocowym lub czekoladowym.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 14.01.2014 22:41
jestem ciekawy jego smaku
m1monika 10.05.2013 09:02
rewelacja!!!
Dorota59 19.03.2013 19:53
oj chętnie bym go skosztowała
IwonaDD 19.03.2013 19:23
ten sorbet musi być wyjątkowo pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak