Przepis i sposób przygotowania na: Piróg
250 g mąki
20 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oleju
Wszystkie składniki wsypać do malaksera i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Składniki na farsz:
100 g mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczka ostrej papryki
4 łyżki kukurydzy
1 puszka pomidorów
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki oliwy
Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie. Następnie dodać mięso mielone i dusić. Gdy już będzie gotowe doprawić papryką, solą i pieprzem dodać kukurydzę i sok pomidorowy. Dokładnie wymieszać.
Wyrośnięte ciasto wyjąć i ręcznie wyrobić. Podzielić na równe części. Wałkować na kształt okręgu. Na połowę ciasta wyłożyć farsz poczym nałożyć drugą połowę ciasta a brzegi dokładnie ze sobą skleić. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Smacznego.