Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak czarny

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
palma 1 kostka
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 5 sztuk
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Piana:
białka jaj 5 sztuk
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy 32 gramy
mąka ziemniaczana 2 łyżki
DODATKOWO:
marmolada ok. 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak czarny

Kroki postępowania

1
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski.
Krok 1 - Pleśniak czarny foto
2
Szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części - większą i mniejszą. Większą wyłożyć na spód natłuszczonej dużej blaszki. Mniejszą zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do zamrażalnika na 2 godziny.
Krok 2 - Pleśniak czarny foto
3
Ciasto w blaszce oprószyć lekko mąką.
Krok 3 - Pleśniak czarny foto
4
Na cieście rozłożyć marmoladę (użyłam domowej marmolady z żółtych śliwek).
Krok 4 - Pleśniak czarny foto
5
Piana: Białka jaj ubić na sztywno.
Krok 5 - Pleśniak czarny foto
6
Stopniowo dosypywać do nich cukier waniliowy i cukier, cały czas ubijać. Dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
Krok 6 - Pleśniak czarny foto
7
Pianę wyłożyć na marmoladę.
Krok 7 - Pleśniak czarny foto
8
Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika.
Krok 8 - Pleśniak czarny foto
9
Ciasto piec 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Upieczone ciasto można polukrować.
Krok 9 - Pleśniak czarny foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 18.08.2013 08:32
Świetne ciacho do porannej kawy :)
adelajda 28.07.2013 08:29
na pewno pycha
Sroczka 14.06.2013 19:21
Ja również bardzo lubię to ciasto.
-Natka- 10.03.2013 11:28
Uwielbiam to ciasto! Najlepsze robi moja teściowa, ale czarnego jeszcze nie robiła, muszę jej podrzucić pomysł.
Paolcia 09.03.2013 13:10
przepyszne :)
manaika 09.03.2013 11:19
muszę wypróbować, bo sama jeszcze nie robiłam
angelika14 09.03.2013 10:38
dawno nie jadłam pleśniaka, aż mi ślinka leci na jego widok mmniamm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak