Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy w koperkowym sosie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 500 gram
bułka czerstwa 1 szt
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 lyzka
koperek 1 pęczek
bulion drobiowy 2 szklanki
sól do smaku
pieprz do smaku
śmietana 1/2 szklanki
mąka 2 lyżki
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy w koperkowym sosie

Kroki postępowania

1
Mięso wymieszać z namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą bułką.
Do mięsa dodać jajko i przyprawy. Wyrobić na gładką, zwartą masę. Jeśli jest zbyt rzadka, można dodać nieco bułki tartej. Dłonie zwilżać wodą i formować okrągłe pulpeciki
Krok 1 - Klopsy w koperkowym sosie foto
2
W garnku zagotować wodę z odrobina soli. Do wrzącej wody włożyć pulpeciki i gotować około 10-15 min aż będą miękkie.
Krok 2 - Klopsy w koperkowym sosie foto
3
Przygotować sos. Najpierw zagotować wywar, zahartować śmietanę (dolewając odrobinę gorącego wywaru, domieszać mąkę i sól) i dodać ją do wywaru. Zagotować sos. Jeśli sos jest za rzadki, dodać jeszcze odrobinę mąki. Dorzucić posiekany koper. Do koperkowego sosu wrzucić pulpeciki i razem podgotować kilkanaście minut na niewielkim ogniu.
Krok 3 - Klopsy w koperkowym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

owca441 09.03.2013 20:04
super, jak dla mnie proszę o większą porcję
Anna133 08.03.2013 17:21
wspaniałe danie idealne na wystawny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak