Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłecznik

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 i 1/2 szklanka
jajko 2 sztuki
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier wanilinowy 16 gram
margaryna 200 gram
śmietana 18 proc 3 łyżki
oraz:
budynie śmietnkowe 3 opakowania
mleko 1 litr
jabłka 1 kilogram
cynamon pół łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik

Z podanych składników zagnieść ciasto( margarynę zetrzeć na tarce ).
Podzielić ciasto na pół , jedną część rozwałkować i wyłożyć na blachę podpiec 15 minut w piekarniku w temp 180 stopni. Na mleku z cynamonem gotujemy budynie. Połowe wylewamy na podpieczone ciasto, układamy obrane i pokrojone jabłka i przykrywamy resztą budyniu. Całość przykrywamy drugą połówką rozwałkowanego ciasta. Pieczemy ok 50 minut w temp 175 stopni

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 20.02.2013 21:13
pycha
agnieszka214 20.02.2013 10:21
pyszne ciacho
dodi 19.02.2013 15:06
aż chciałoby się zjeść!!!!!!!!!
Bogumiła
Bogumiła 19.02.2013 14:46
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak