Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka z kruszonką
Kroki postępowania
Wbijamy żółtka i łaczymy ze sobą bardzo szybko składniki. Wyrabiamy dosłownie kilka minut.
- obieramy jabłka i kroimi je na cienkie plasterki;
- wrzucamy je na patelnie dodając cukier (moje jabłka były słodkie więc dodałam tylko 2 łyżki), resztę wanilii ( te czarne plamki które widzicie na zdjęciu to wanilia)
- podsmażamy jabłka tak z 10 minut, mieszając raz na jakiś czas; ja kończe podsmażanie, gdy jabłka zaczynają przywierać do patelni, jest to dla mnie znak, że wyparował dobrze sok, dlatego czas, który podałam jest orientacyjny;
- w miedzyczasie namaczamy rodzynki w gorącej wodzie, aby zmiękły;
- kiedy nasze jabłka są już dobrze podsmażone, wyłaczamy gaz i dodajemy rodzynki i cynamon,mieszamy;
Włanczamy też już piekarnik na 180 stopni;
- rozwałkowujemy je od razu na papierze do pieczenia;
- ciasto przekładamy do formy, dla estetyki wyrównujemy boki; ja nakułam je też widelcem, ale w sumie to był spontaniczny odruch i nie umiem wam powiedzieć czy trzeba czy nie trzeba nakłuwać; z jednej strony logicznie myśląc, że skoro jabłka mają sok nie należy nakuwać, a ja nakułam i nie zepsuło mi to ciasta; Tak przygotowana forma wędruje znów na chwilę do lodówki;
Wyciagamy naszą formę z ciastem z lodówki i wykładamy na nią wcześniej przyprawione jabłka;