Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z nadzieniem kokosowym
Kroki postępowania
Do naczynia wlać szklankę letniego mleka, dodać pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy drożdże wyrosną dodać przesianą mąkę, kokos, żółtka utarte z cukrem, spirytus i esencję waniliową.
Wyrobić ciasto, dodać roztopione letnie masło i dalej wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie miało jednolitą i gładką konsystencje (zajmie to około 20 minut).
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Odrywając po kawałku, uformować z ciasta pączek o średnicy około 5 centymetrów.
Układać na stolnicy posypanej mąką do ponownego podrośnięcia.
Krem kokosowy: serek mascarpone połączyć ze śmietaną, cukrem pudrem, likierem kokosowym i wiórkami. Krem kokosowy rozmieszać i za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką nadziewać pączki.
Smażyć w gorącym oleju z dwóch stron. Pączki wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym.
Lukier: do soku wyciśniętego z połowy cytryny dodajemy tyle cukru pudru, aż uzyskamy lejący lukier.
Ciepłe pączki polukrować i posypać kokosem.