Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka - ryżojaglanka z jabłkami
Potrzebujemy dwóch małych garnków z pokrywkami, o grubych ściankach do osobnego gotowania kaszy i ryżu. Ryż i kaszę opłukać kilkakrotnie i odcedzić na siteczku. Ryż zalać 400 ml wody, a do kaszy wlać 300 ml wody i 100 ml mleka kokosowego. Odstawić na około około 15 minut. Żurawinę zalać gorącą przegotowaną wodą, tak, żeby ją przykryła i również odstawić. W tym czasie możemy przygotować formę do zapiekania, cukier i cynamon, żeby wszystko mieć pod ręką. Obieramy również jabłka. Garnki z ryżem i kaszą wstawiamy na palnik i gotujemy tylko 5 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie do kaszy dodajemy pół łyżki cynamonu, pół łyżki masła i 2 łyżki cukru, mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Do ryżu również sypiemy 2 łyżki cukru i pół łyżki masła, mieszamy i przykrywamy na około 20 minut. Teraz zabieramy się za jabłka. Ścieramy wszystkie na tarce o grubych oczkach, odrzucając jedynie ogryzki. Na dno naczynia do zapiekania wykładamy ryż, na niego warstwę jabłek, które posypujemy łyżką cukru i cynamonu, na jabłka kasza jaglana i na wierzch druga porcja jabłek, które ponownie posypujemy łyżką cukru i cynamonu. Całość dekorujemy osączonymi owocami żurawiny, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut, odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut.
Zapiekankę piekę w jednym większym lub dwóch mniejszych naczyniach żaroodpornych. Podajemy na ciepło lub zimno, wedle uznania, jako deser lub kolację. Smacznego :)