Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy w sosie śmietanowo-szczypiorkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg
cebula 1/2
czosnek 2 ząbki
jajko
sól
pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
olej
sos
bulion 1/2 litra
śmietana 1/2 szkl
mąka 1 łyżka
szczypiorek

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy w sosie śmietanowo-szczypiorkowym

Do mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulkę, obrany czosnek i przeciśnięty przez praskę, 1 łyżkę bułki tartej, jajko oraz przyprawy. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. SOS; Bulion doprowadzamy do wrzenia i dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką. Gotujemy aż sos zgęstnieje, ciągle mieszając, aby się nie przypalił. Ściągamy z ognia i dodajemy posiekany szczypiorek. Przygotowanym sosem polewamy upieczone klopsiki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 26.09.2013 13:38
szczypioru mam dużo mogę sobie takie danie zrobić:)
mirosława4 12.09.2013 17:26
przepyszne
alaaa 21.04.2013 12:56
pyszne klopsiki i pyszny sos
Wafelek2601 07.02.2013 07:13
Bardzo apetyczne
pajbek 29.01.2013 13:06
Lubię klopsiki :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak