Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowy baton musli z rondelka.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 1,5 łyżki
cukier 1 łyżka
cukier waniliowy 1/3 łyżeczki
bakalie
płatki owsiane

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowy baton musli z rondelka.

Kroki postępowania

1
W rondelku podgrzałam sobie miód i cukier.Po chwili,gdy miód z cukrem się porządniej rozgrzał,połączył i upłynnił dodałam szklankę z górką różnych bakalii(dodałam pokrojone morele, żurawinę, rozdrobnione orzechy włoskie,pestki dyni i słonecznika)wymieszanych z owsianymi płatkami górskimi oraz 1/3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu. Zamieszałam i chwilkę jeszcze wszystko podgrzewałam na ogniu mieszając od czasu do czasu.
Krok 1 - Miodowy baton musli z rondelka. foto
2
W międzyczasie nieduży plastikowy pojemnik(ja wykorzystałam plastikowy pojemnik po 1 litrowych lodach)wyłożyłam sobie papierem do pieczenia. Przełożyłam ciepłą bakaliowo - płatkowo - miodowo - cukrową masę do pudełka wyścielonego papierem.
Krok 2 - Miodowy baton musli z rondelka. foto
3
Rozprowadziłam masę po całej powierzchni,równomiernie ją wygładziłam tak, by cała powierzchnia była jednolita.Gotowy płat batona zostawiłam do wystygnięcia.Gdy był chłodniejszy wstawiłam go do lodówki. Po odleżeniu godziny w lodówce baton jest już gotowy do pokrojenia i schrupania.
Baton ładnie,wygodnie się kroi.Jest bardzo smaczny, miód i bakalie to pyszne połączenie.Taki pożywny,przyjemny w smaku ulepek w ramach codziennej dawki zdrowszych słodkości.
Krok 3 - Miodowy baton musli z rondelka. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 23.10.2013 14:54
bardzo fajny przepis
Lemon 13.01.2013 14:37
świetny
IwonaKa 13.01.2013 14:29
super,smaczny i zdrowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak