Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki mielone z ryżem i papryką

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1/2 kg indycze
ryż 1 woreczek
papryka czerwona 1 duża
koper mały pęczek
Pieprz biały mielony Prymat do smaku mielony
czosnek 2 ząbki
jajko 1 duże
olej
Bułka tarta klasyczna Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki mielone z ryżem i papryką

Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Jak najdrobniej posiekać oczyszczoną paprykę - najwygodniej malakserem, pulsacyjnie.
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać wystudzony ryż, rozdrobnioną paprykę, jajko, posiekany koperek, wyciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku.
Masę jak najdokładniej wyrobić i wstawić, pod przykryciem, do lodówki na 1-2 godziny.
Ze schłodzonej masy uformować zgrabne kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć, na rumiano, na rozgrzanym oleju.

Jeśli masa jest zbyt luźna, dodać niewielką ilość bułki tartej i wyrobić.

Gotowe kotleciki świetnie smakują z surówkami, ale smaczne są też z sosem pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 23.12.2012 23:28
Fajny przepis :-)
Mati13 23.12.2012 21:23
podoba mi się ta opcja z ryżem, spróbuje
Simeo 23.12.2012 20:41
ekstra
Małgorzata106 23.12.2012 19:49
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak