Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wędzony łosoś

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z łososia 1 kg
Liść laurowy suszony Prymat 4 listki
ziele angielskie 4 kulki
sól 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Wędzony łosoś

Filet z łososia pokroić w 5 cm kawałki. W garnku gotujemy szklankę wody z kostką bulionową, liściem laurowym i zielem angielskim, jak się zagotuje to gotować przez około 5 min, następnie zdjąć z ognia i ostudzić. Do dużej miski wlać około 2 litry wody, dodać sól, cukier i ostudzony wywar. Do takie zalewy włożyć kawałki łososia i zostawić na dobę.
Na następny dzień wyciągamy rybę z zalewy, dokładnie ją suszymy (na zimno), przez około 3 godziny. Następnie wędzimy ją w wędzarni w 40 stopniach przez około 7 godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna23 31.01.2013 14:33
pycha
Joanna23 31.01.2013 14:33
pycha
Joanna23 31.01.2013 14:33
pycha
jozefinach 31.12.2012 13:49
Zjadłabym z wielką ochotą takiego łososia.
reniatka 30.12.2012 16:06
lubie
aisoglam 30.12.2012 00:08
Rewelacja! Szkoda, że nie mam wędzarni...
Joanna46 24.12.2012 08:59
Co za smaki.
adelajda 24.12.2012 06:18
tak wędzony łosoś jest super !
Magda24 23.12.2012 20:31
pyszne danie
parysek10 23.12.2012 19:38
genialny
Konczi 23.12.2012 19:15
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak