Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik z pianką
Nadzienie:
8 jabłek
1/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Jabłka obieramy, kroimy i umieszczamy w garnku, dodajemy wodę i dusimy nie mieszając 15 minut lub krócej tak by jabłka były miękkie, Dodajemy cynamon mąkę i cukier, lekko mieszamy. Dodajemy do ugotowanych jabłek.
Piekarnik rozgrzać do 180ºC, dużą formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i zetrzeć do niej jedną część ciasta. Lekko ugnieść ciasto palcami by miało zwartą, jednolitą formę i podpiec w piekarniku przez 8 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzić.
Pianka:
6 białek
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
budyń waniliowy
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy partiami cukier cały czas miksując. Pod koniec dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy.
Na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe, następnie pianę z białek i na samą górę zcieramy pozostałą część ciasta.