Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos mięsny z kalafiorem, bakłażanem i cukinią

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wieprzowina 1/2 kg mielona
kalafior 1/2 małego
bakłażan 1 średni
cebula 1 duża
pasta paprykowa 2 łyżki
olej 3-4 łyżki
koncentrat pomidorowy 100 ml
czosnek 3 ząbki
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Kucharek
kukurydza 1/2 puszki
cukinia 2 małe

Przepis i sposób przygotowania na: Sos mięsny z kalafiorem, bakłażanem i cukinią

Warzywa umyć i pokroić w mniejsze kawałki.
Mięso przesmażyć na oleju, dodać warzywa i kucharka - przesmażyć, podlać wodą i dusić do miękkości.
Pod koniec duszenia dodać zioła prowansalskie oraz koncentrat pomidorowy rozpuszczony w niewielkiej ilości wody razem z pastą paprykową.
Poddusić pod przykryciem kilka minut i połączyć z odcedzoną kukurydzą.
Całość na koniec doprawić pieprzem, świeżo wyciśniętym czosnkiem oraz ew. odrobiną cukru.

Gotowy sos nadaje się zarówno jako dodatek do ryżu, kaszy czy makaronu, jak i do placków ziemniaczanych.
Dobrze smakuje także jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Miki 22.12.2012 19:55
fajny
Anna133 22.12.2012 19:09
bardzo ciekawy przepis
Monika111 22.12.2012 16:07
fajny przepis
MAR3STA 22.12.2012 15:50
smaczny sos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak