Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa wędzona kiełbasa

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 3 kg
mięso gulaszowe 10 kg
słonina 2 kg
czosnek 40 ząbki
Majeranek suszony Prymat 2 dag
Pieprz biały mielony Prymat 7 g
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 5 g
woda 1 litr
sól 20 dag
jelita

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa wędzona kiełbasa

Mięso i słoninę kroimy w kostkę następnie mielimy na grubym sicie . Czosnek obieramy i mielimy 40 ząbków przez malutkie sitko lub wyciskamy przez praskę . Dodajemy majeranek, sól pieprz biały i czarny .Mieszamy długo i intensywnie .Mięso musi się bardzo kleić do ręki . Dolewamy zimną wodę i jeszcze raz bardzo mocno mieszamy wyrabiamy mięsko . Jelita płuczemy i naciągamy na maszynkę do robienia kiełbasy . Zawiązujemy jelito i zaczynamy wypychać mięso.
Następnie formujemy krótsze kiełbaski zakręcając je . Wieszamy kiełbaski na kiju aby obciekły . Na drygi dzień wędzimy je w wędzarni 2 godziny .Używamy dymu z drewna bukowego . Po uwędzeniu wieszamy aby kiełbaski obciekły .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 06.12.2012 12:31
nie ma lepszej niż swojska :)
angelika14 06.12.2012 11:35
uwielbiam domową kiełbachę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak