Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka wieprzowa z kapustą czerwoną

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta czerwona 0,5 kg
golonki 1,2 kg
woda 100 ml
napój typu cola 100 ml
ziele angielskie 6
Liść laurowy suszony Prymat 5
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat do posypania
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do posypania
wino czerwone wytrawne 70 ml
Musztarda kremska Prymat 5 łyżeczek
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat 2 łyżeczki
grzyby suszone 2

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka wieprzowa z kapustą czerwoną

Kroki postępowania

1
Golonki wieprzowe przednie posypujemy kilka godzin wcześniej solą zmiękczającą mięso. Następnie gotujemy je do miękkości (w szybkowarze zajęło mi to 20 minut na jedną golonkę) w wodzie z dodatkiem coca coli i przyprawami: liściem laurowym oraz zielem angielskim.
Krok 1 - Golonka wieprzowa z kapustą  czerwoną foto
2
Gdy golonki się ugotuję przekładamy je do naczynia żaroodpornego, a wywar zostawiamy.
Krok 2 - Golonka wieprzowa z kapustą  czerwoną foto
3
Łagodną musztardę mieszamy z przyprawą do żeberek.
Krok 3 - Golonka wieprzowa z kapustą  czerwoną foto
4
Taką miksturą smarujemy golonki.
Krok 4 - Golonka wieprzowa z kapustą  czerwoną foto
5
Na dno wlewamy wino czerwone. Całość oprószamy gałką muszkatołową i golonki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 170°C. Zapiekamy około 30 minut.
Krok 5 - Golonka wieprzowa z kapustą  czerwoną foto
6
Kapustę czerwoną szatkujemy.
Krok 6 - Golonka wieprzowa z kapustą  czerwoną foto
7
Wywar powstały z gotowania golonek (około 100 ml) wlewamy do poszatkowanej kapusty. Wrzucamy suszone grzyby.
Krok 7 - Golonka wieprzowa z kapustą  czerwoną foto
8
Dusimy pod przykryciem około 30 minut.
Krok 8 - Golonka wieprzowa z kapustą  czerwoną foto
9
Po tym czasie naczynie żaroodporne z golonkami wyjmujemy z piekarnika i dodajemy kapustę czerwoną. Wkładamy ponownie do piekarnika i podpiekamy jeszcze około 15-20 minut w tej samej temperaturze.
Krok 9 - Golonka wieprzowa z kapustą  czerwoną foto
10
Po tym czasie golonki są gotowe. Podajemy z czerwoną kapustą. Smacznego
Krok 10 - Golonka wieprzowa z kapustą  czerwoną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 16.02.2013 11:51
Piękne zdjęcia, przepis doskonały. Przepyszna potrawa - nic dodać, nic ująć.
anemon 30.11.2012 08:34
pacpaw, to jasne, że kucharz rządzi. Tak myślałam, że cola to trochę jak miód, a ja lubię takie lekko słodkawe smaki w mięsie, więc chyba wypróbuję.
olkaaa 30.11.2012 08:31
muszę zrobić
pacpaw 28.11.2012 07:44
@anemon robiący zawsze decyduje jakie dodatki mu odpowiadają,a użycie coli jest tylko podpowiedzią :o) Ogólnie dodatek coli powoduje, że po gotowaniu golonka ma lekko słodkawy smak. Postanowiłem zamiast smarować golonkę miodem dodać coli dla odmiany :o)
ziutula
ziutula 27.11.2012 22:55
proszę bez coli ale samą skórkę przypieczoną...mięsko
PIOTR11 27.11.2012 22:50
apetyczna
anemon 27.11.2012 22:43
I ja się dołączam do tych zachwytów. Podoba mi się Twój sposób na golonki, tylko się zastanawiam czym można i czy w ogóle jest niezbędna cola, bo ja za nią nie przepadam?
Bernadeta 27.11.2012 22:41
smaczne,przygotuje dla męża
Mati13 27.11.2012 22:39
super danie
Mati13 27.11.2012 22:39
super danie
ewelinapac 27.11.2012 22:06
rewelacyjna
Katarzyna/kate1980 27.11.2012 21:54
świetna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak