Przepis i sposób przygotowania na: Tarta Tatin - odwrócona tarta jabłkowa
Kroki postępowania
Tarta Tatin - odwrócona tarta jabłkowa - SKŁADNIKI:
200g mąki pszennej
20g cukru
100g masła w temperaturze pokojowej pokrojonego w kosteczkę
1 żółtko
2 łyżki wody
6 dużych jabłek obranych i bez gniazd nasiennych
Z cukru i masła zrobiłam karmel
150g masła pokrojonego drobno
150g cukru
4 gałki lodów (śmietankowo-waniliowych) ja robiłam bez lodów
1 łyżeczka cynamonu w proszku do posypania jabłek
20g cukru
100g masła w temperaturze pokojowej pokrojonego w kosteczkę
1 żółtko
2 łyżki wody -Z tych składników zagniotłam ciasto i wstawiłam do lodówki na 30 minut. Po czym wyjęłam rozwałkowałam i położyłam na jabłka zwijając lekko brzegi do środka wstawiłam do piekarnika