Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z pieczoną papryką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 1 szkl
bulion 900 ml
papryka 2 szt
masło 1 łyżka
cebula czerwona 1 szt
czosnek 1 ząbek
wino czerwone wytrawne 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z pieczoną papryką

Usmaż pokrojone pieczarki i odstaw na bok. Papryki podziel na połowy, grilluj w piekarniku, aż skórka zrobi się czarna. Upieczone papryki obierz(włóż do woreczka i szczelnie zamknij, skórka ładnie odejdzie) Na maśle podsmaż cebulę i czosnek ok. 3min, dodaj ryż i podsmażaj, aż stanie się szklisty. Dolej wino i mieszaj, aż alkohol wyparuje. Dolej 300ml bulionu i ciągle mieszaj. Dolej kolejne 300ml. bulionu i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając. Powtarzaj czynność, aż ryż stanie się gęsty i kremowy. Na koniec dodaj pieczarki i pokrojoną paprykę. Całość wymieszaj i podsmażaj jescze 2-3min, aby smaki połączyły się.

Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 17.02.2013 20:55
wspaniałe risotto
elaa 08.12.2012 21:02
pycha
cukiereczek 15.11.2012 13:34
pycha
emeslive 15.11.2012 09:59
Doskonałe risotto, wykonane dokładnie tak jak trzeba. Przepis godny polecenia!
Poison1988 15.11.2012 08:41
właśnie zastanawiam się nad zrobieniem dzisiaj :)
wyattearp 15.11.2012 07:25
smaczne
Mysiunia 15.11.2012 07:24
jak dla mnie trochę za mało dodatków, a za dużo ryżu, ale i tak smacznie :)
KasiaK90 15.11.2012 06:57
smakowicie
Simeo 15.11.2012 06:27
ciekawe
miki47 14.11.2012 21:23
no i pięknie
miki47 14.11.2012 21:22
pysznie
ewelina/bunia 14.11.2012 21:07
genialne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak