Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czekoladowo-orzechowe trufle

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada deserowa 100 g
orzechy laskowe 0,5 szkl. rozdrobnionych
mleko w proszku 1 szkl
masło orzechowe 2 łyżki
herbatniki 4-6 szt.
masło 3 łyżki
likier orzechowy 1-2 łyżki
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: czekoladowo-orzechowe trufle

Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej. Herbatniki pokruszyłam a orzechy podsmażyłam lekko na suchej patelni.
Masło utarłam z masłem orzechowym, cukrem pudrem. Pomału dodawałam mleka w proszku i ciągle ucierałam. Do masy dodałam rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę, orzechy, likier i herbatniki. Całość wymieszałam. Uformowałam kulki (gdy za bardzo kleją się do rąk można dosypać mleka w proszku) i wstawiłam na 3 godziny do lodówki.
Można dowolnie obtoczyć, np. w pudrze, czekoladzie, wiórkach.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 30.01.2014 19:10
pyszności takie ciasteczka
Dorian 21.01.2014 21:19
pyszne slodkosci
matesko 11.12.2012 10:26
lubię
Stenka 20.11.2012 15:19
warto wypróbować przepis
justys759 07.11.2012 13:41
mmm aż chciałoby się zjeść choć jedną:)
Agnieszka91 07.11.2012 12:57
pycha
octo 07.11.2012 10:43
słodko
Poison1988 07.11.2012 10:38
wyglądają jak wprost do schrupania :D
paula99926 07.11.2012 10:28
i to bardzo ;)
Kasia35 07.11.2012 10:09
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak