Przepis i sposób przygotowania na: ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM RÓŻANYM
Teraz margaryny posiekać z mąką, gdy gotowe dodać wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki.
Szybko i krótko wyrobić ciasto.
Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość podbierać część ciasta, wałkować ciękie placki (okrąg), kroić na kilka części (tak jak pizze), na środek najszerszej części nakładać marmoladę różaną (dowolny smak, ale musi być marmolada- dżem wypłynie w czasie pieczenia), boki posmarować roztrzepanym żółtkiem (jajko + odrobina wody), zawijać, formować rogaliki. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym, odstawić na pare chwil do wyrośnięcia (tak tak, ktoś teraz pomyśli: "znowu do wyrośnięcia?!", zdaje sobie sprawę, że to czasochłonne, ale dzięki temu rogaliki będą jeszcze delikatniejsze :) ).
Przed włożeniem do piekarnika wierzch smarować roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu pięknie się zarumienią).
Piec w temperaturze 150-160°C przez ok. 20-30 min.
Po upieczeniu i wystygnięciu wierzch można posypać cukrem pudrem.