Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Mąkę z solą wsypujemy do sporej miski. Robimy w mące dołek, do którego wlewamy drożdże, margarynę, jedno całe jajko i jedno żółtko. Dodajemy pozostały cukier. Wyrabiamy tak długo,aż ciasto przestanie kleić się nam do rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce (przykryte czystą ściereczką) do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zarabiamy krótko raz jeszcze.
Urywamy po kawałku ciasta, formujemy niewielkie placuszki do których nakładamy po łyżeczce marmolady.Zlepiamy starannie, formując bułeczki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, bo bułeczki jeszcze podrosną. Smarujemy po wierzchu rozmąconym białkiem i posypujemy ziarenkami. Pozostawiamy na kwadrans by jeszcze trochę podrosły.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25- 30 minut.