Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z marmoladą

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
margaryna 10 dag
cukier 5 dag
drożdże świeże 5 dag
jajko 2 szt
marmolada
szczypta cukru
sezam
mleko 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże mieszamy w 1/2 szklanki letniego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczną rosnąć.

Mąkę z solą wsypujemy do sporej miski. Robimy w mące dołek, do którego wlewamy drożdże, margarynę, jedno całe jajko i jedno żółtko. Dodajemy pozostały cukier. Wyrabiamy tak długo,aż ciasto przestanie kleić się nam do rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce (przykryte czystą ściereczką) do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, zarabiamy krótko raz jeszcze.
Urywamy po kawałku ciasta, formujemy niewielkie placuszki do których nakładamy po łyżeczce marmolady.Zlepiamy starannie, formując bułeczki.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, bo bułeczki jeszcze podrosną. Smarujemy po wierzchu rozmąconym białkiem i posypujemy ziarenkami. Pozostawiamy na kwadrans by jeszcze trochę podrosły.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25- 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak