Przepis i sposób przygotowania na: Marynowane podgrzybki
Grzybki czyścimy i dokładnie myjemy. Obgotowujemy w osolonej wodzie (ok. 15 min.) z dodatkiem 2 łyżek octu - sprawi on, że grzyby nie będą ciemnieć. Odcedzamy. Przygotowujemy marynatę. Do garnka wlewamy wodę i ocet w zależności 3 szklanki wody na jedną octu, dodajemy nie całe pół szklanki cukru i 2-3 łyżeczki soli oraz cebulę pokrojoną w piórka. Oczywiście próbując oceniamy czy zaprawa nam odpowiada. Zagotowujemy ją i dodajemy nasze grzybki. Gotujemy ok. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy słoiki, które należy wygotować/wyparzyć. Do każdego dodać liść laurowy, 2-3 ziela angielskie, 4 ziarenka pieprzu i łyżeczkę gorczycy. Ugotowane grzyby natychmiast przełożyć do słoików wraz z zalewą, szczelnie zamknąć i od razu odwrócić wieczkiem do dołu. Tak zostawić do czasu aż wystygną i gotowe :) Smacznego!