Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salceson

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

galaretka cytrynowa 1 opakowanie
margaryna 250 g
cukier 1/2 szt
cukier wanilinowy 1 opakowanie
rodzynki 1/3 szkl
kakao 3 łyż
andrut
orzechy włoskie 1/2 szkl
krakersy 1 1/2 pokruszone

Przepis i sposób przygotowania na: Salceson

Kroki postępowania

1
Margarynę, cukry i kakao rozpuszczamy ale nie gotujemy. Dodajemy krakersy, orzechy i rodzynki. Do masy dodajemy rozpuszczoną w 1 szkl gorącej wody galaretkę. Całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy aby masa ostygła i lekko stężała.
Krok 1 - Salceson foto
2
Wafle układamy na wilgotnej ściereczce i przykrywamy drugą wilgotną ściereczką aby zmiękły. 2 wafle powinny na siebie zachodzić na około 2 cm.
Krok 2 - Salceson foto
3
wafle smarujemy masą i zwijamy w roladę.
Krok 3 - Salceson foto
4
Z podanych składników wychodzą 2 roladki. Roladki owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
Smacznego!
Krok 4 - Salceson foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 05.05.2014 10:38
swojski na pewno smaczny
caralajna 09.06.2013 07:48
fajnie wygląda, mniam
artur7 07.06.2013 10:07
zacheca aby zjesc
adelajda 04.06.2013 20:03
bardzo ciekawy przepis
Bernadeta1 01.02.2013 13:16
widziałam już taki przepis i teraz sobie przypomniałam że miałam zrobić i zobaczyć jak smakuje
cooleczka 08.01.2013 18:26
a ja myślałam, że to mięsny salceson ;)
smakoszek 05.01.2013 15:22
pyszny deserek
pierniczkowo 25.11.2012 15:13
takiej wersji z waflami jeszcze nie próbowałam, ale samo ciasto salceson tak:)
hahanka 21.11.2012 19:17
oryginalny salceson, musi być super
Adam/ZUB3R 30.10.2012 18:24
super
rjustysia 21.10.2012 12:12
U mnie w domu taką waflową roladę robiłyśmy z siostrami na każde święto :)
Papryczka 16.10.2012 20:34
super
alexxxanderka 16.10.2012 08:00
nazwa mnie odstraszyła, jednak gdy się przyjrzałam i przeczytałam składniki, to stwierdziłam, że to MUSI być pyszne ;)
ilka_86 08.10.2012 10:36
pomysłowe i fajne:)
IZABELA29 08.10.2012 08:43
cos pysznego ,u mnie szybciej by zostało zjedzone niż trwa jego przygotowanie
sara1 08.10.2012 08:33
świetny przepis
Ola1984 08.10.2012 08:04
Świetnie to wygląda :)
Ola1984 08.10.2012 08:04
Świetnie to wygląda :)
-Natka- 08.10.2012 07:34
a ja już myślałam, że to przepis na taki mięsny salceson! :) chociaż tym także nie pogardzę :)
jasiek 08.10.2012 00:42
swojski najlepszy
BeataJ 07.10.2012 23:31
ciekawy pomysł
Łukasz15 07.10.2012 23:22
Rewelacja!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak