Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Baba cytrynowa w pudrze

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna lub masło 250 g
cukier puder 250 g
mąka pszenna 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 4
cytryna 1
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Baba cytrynowa w pudrze

Ścieramy skórkę z cytryny. Odciskamy do miseczki sok.

Miksujemy margarynę dodając po kolei cukier puder i żółtka oraz startą skórkę z cytryny.

Dolewamy podczas miksowania sok z cytryny.

Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy powoli do ciasta miksując na najniższych obrotach.

Przelewamy ciasto do formy babki i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C przez 60 minut.

Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu przekładamy na talerz i posypujemy obficie cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 03.04.2014 13:16
fajna taka kwaskowata
Motorek 22.09.2013 12:50
pycha babeczka
Klausia 04.04.2013 14:31
dobra baba nie jest zła :)
Bogumiła
Bogumiła 25.01.2013 12:39
mniam, mniam!!!!!!!!!!!!
edyta44 09.10.2012 11:14
pycha
caralajna 04.10.2012 13:31
wygląda fantastycznie
Anna169Hosz 03.10.2012 08:50
Cudna ta baba!
Iwusia 02.10.2012 23:13
smakowita i jaka delikatna
Katarzyna/kate1980 02.10.2012 21:29
śliczna i smaczna
romanrafal
romanrafal 02.10.2012 17:26
pyszna
olkaaa 02.10.2012 07:56
bardzo ją lubię
Inal 01.10.2012 19:01
Uwielbiam babki cytrynowe.. Ah,ta wygląda cudnie,smakowicie:)))
Sylwia26 01.10.2012 17:39
pychotka :)
Sylwia56
Sylwia56 01.10.2012 17:37
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak