Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche rogaliki z marmoladą

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2,25 szkl.
masło 200 g
żółtko jajek 2 szt.
śmietana 18-procentowa 2 łyż.
cukier puder 1/4 szkl.
marmolada 1 opak.

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche rogaliki z marmoladą

Kroki postępowania

1
Do miski przesiewam mąkę z cukrem pudrem i solą, dodaję pokrojone masło, żółtka, śmietanę.
Krok 1 - Kruche rogaliki z marmoladą foto
2
Zagniatam miękkie ciasto, formuję kulę, owijam w folię i wkładam do lodówki na 2 - 3 godziny. Ciasto wyjmuję z lodówki, dzielę na kilka części. Każdą z części cienko wałkuję podsypując mąką na grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza wykrawam z ciasta okrąg. Kroję koło na 8 trójkątów, na każdy kładę czubatą łyżeczkę marmolady i zwijam ku środkowi nadając kształt rogalików.
Krok 2 - Kruche rogaliki z marmoladą foto
3
Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ciasteczka około 15 minut w 190ºC, na złoty kolor. Po wystudzeniu oprószam cukrem pudrem.
Krok 3 - Kruche rogaliki z marmoladą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 26.08.2013 11:47
wspaniałe rogaliki
Poison1988 04.10.2012 10:01
Są przepyszne! Robię bardzo podobnie :)
KasiaK90 04.10.2012 09:51
uwielbiam takie rogaliki
sara1 04.10.2012 09:27
ślicznie i apetycznie wyglądają
Barbara/zuza22_85 04.10.2012 09:26
bardzo dobre
Krakowianka 04.10.2012 08:52
smakowite!! uwielbiam z marmolada i z czekoladą :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak