Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki z wątróbką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżka
jajko 1 sztuka
gałka muszkatałowa 0,5 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
wątróbka 25 dag
cebula 1 sztuka
mleko 0,5 szklanki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki z wątróbką

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować, wystudzić i zmielić. Następnie dodać jajo, mąkę i przyprawy.
Schłodzić chwilkę w lodówce. W międzyczasie zrobić farsz.

Wątróbkę namoczyć w mleku, po czym wysuszyć na papierowym ręcznik. Rozgrzać olej na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę i wątróbkę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć do zarumienienia.

Formować na dłoni owalne placuszki ze zwartej i schłodzonej masy ziemniaczanej
Krok 1 - Racuszki z wątróbką foto
2
Następnie faszerować wątróbką i zawijać, aby w całości była przykryta ziemniakami.
Krok 2 - Racuszki z wątróbką foto
3
Obtoczyć obficie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.
Krok 3 - Racuszki z wątróbką foto
4
Można podawać z dowolnym sosem. Ja najbardziej lubię z grzybowym. Wedle gustu :)
Krok 4 - Racuszki z wątróbką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 21.09.2013 10:08
muszę sam spróbować
Poison1988 29.09.2012 15:44
super przepis! :) będę musiała koniecznie spróbować :) pysznie :)
Mati3 29.09.2012 13:59
pyszne
Mati3 29.09.2012 13:59
pyszne
caffee_tea 29.09.2012 13:31
hmm jeszcze nie spróbowałam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak