Przepis i sposób przygotowania na: Pianka malinowa z dodatkiem malin w syropie
Gotujemy razem aż kasza zacznie gęstnieć, cały czas mieszając.
Zdejmujemy z ognia i studzimy.
W metalowej miseczce w łyżce zimnej wody moczymy żelatynę.
Gdy napecznieje wstawiamy miseczke z nią na garnuszku z gorącą wodą i rozuszczamy nad parą.
Łączymy żelatynę z syropem malinowym.
Gdy żelatyna zastygnie zbyt szybko, wstawiamy zpowrotem miseczkę nad parę i mieszamy energicznie by się rozpuściła.
Międzyczasie ubijamy białka jaj dodając pod koniec ubijania cukier puder.
Przestudzoną kaszę manne miksujemy dodając powoli syrop z żelatyną .
Miksujemy na najwyższych obrotach.
Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i już delikatnie łączymy z kaszą.
Rozkładamy w pucharkach lub szerokich szklankach ozdabiając malinami w syropie i waflem w kształcie wachlarza.
Chłodzimy w lodówce około 1 godziny.