Przepis i sposób przygotowania na: JESIENNE CIASTO - JABŁKA ORZECHY MIÓD
Mąkę , proszek do pieczenie i budyń przesiać przez sito. Masło (pół kostki) utrzeć z cukrem na białą puszystą masę, Dodać jajko , zmiksować.dodawać powoli śmietanę i suche składniki. Ciasto jest gładkie dość kleiste i gęste. Tortownicę 26 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
Wyłożyć ciasto i delikatnie rozsmarować. Piec ok 35 min w 200 stopniach w termoobiegu.
masa jabłkowa
W tym czasie pokrojone jabłka przesmażyć z cukrem wg uznania. Ciepłe jabłka przełożyć na podpieczony spód ciasta.
Masa orzechowa
W rondelku rozpuścić 100 gram masła, z 2 łyżkami miodu i 10 dkg cukru, dorzucić połamane orzechy włoskie. wszystko razem dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na jabłka.
Całość z orzechami zapiec jeszcze 15 min w termoobiegu na 180 stopni. Przed otworzeniem tortownicy należy poczekać aż ciasto całkowicie wystygnie.