Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PTYSIE Z BITA ŚMIETANĄ

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 g
masło 200 g
woda 500 ml
jajko 7 sztuk
sól 1 szczypta
śmietana 30% 0,5 litra
cukier wanilinowy 1 opakowanie
cukier puder do smaku
cukier puder do ozdoby

Przepis i sposób przygotowania na: PTYSIE Z BITA ŚMIETANĄ

Masło z wodą i solą zagotować. Wsypać mąkę i szybko mieszać aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do wystudzenia. Dodać jajka i zmiksować.
Formować małe ptysie na wysmarowanej blaszce w sporej odległości od siebie ponieważ ptysie sporo wyrosną.Piec do zrumienienia około 20 minut w temperaturze około 200 stopni bez termoobiegu. Nie otwierać piekarnika przed upływem 15 minut, bo ciasto opadnie Po upieczeniu jeszcze gorące ptysie przekroić nożem.Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
Ptysie przełożyć bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 17.07.2013 22:36
ekstra ciasteczka
olkaaa 27.05.2013 07:25
uwielbiam ptysie
Ewelina47 22.05.2013 20:52
pyszne ptysie
Ada-Gaba 13.04.2013 10:39
ale pyszności
Goya 25.01.2013 16:25
mniam
andrew1 23.10.2012 11:27
ptyś w kazdej postaci pycha!!
aniapetr 10.10.2012 11:52
pychota - jeden z moich ulubionych deserów
Rafał10 05.10.2012 21:56
oooo domowe muszą być wyśmienite :)
Ewa6274879 18.09.2012 21:58
już dawno nie jadłam... mmm pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak