Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi z kurczaka w miodowo-piwnym sosie

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 4 sztuki
szalotki 3 sztuki
miód 2 łyżki
gruboziarnista musztarda 1 łyżka
ciemny sos sojowy 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
olej 3 łyżeczki
piwo jasne 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi z kurczaka w miodowo-piwnym sosie

1. Piersi kurczaka natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 15 minut. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć piersi po 6 minut z każdej strony. Ostawić w ciepłe miejsce.
2. Na patelnię z pozostałościami po smażeniu kurczaka włożyć pokrojoną w piórka szalotkę, smażyć przez 1 - 2 minuty aż stanie się lekko szklista. Następnie dodać piwo, miód, musztardę i sos sojowy. Całość dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu aż płyn zredukuje się o połowę. Na koniec dodać usmażone piersi. Podgrzewać jeszcze przez 2 - 3 minuty często odwracając mięso, tak aby pokryło się sosem.

Podawać z ryżem lub makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

radosna29 15.11.2012 13:24
fajny
Dorian 23.10.2012 21:44
ekstra
malinka18 11.09.2012 16:53
smakowicie wygląda...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak