Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Borówkowy sernik w kałuży "

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

serek homo ( waniliowy lub na 250 g
borówki 20 dag
cukier 2 łyżki
cukier na sos 1 łyżka
galaretka owoce leśne 1 szt.
borówki 2 łyżki
woda 1 (na sos)

Przepis i sposób przygotowania na: " Borówkowy sernik w kałuży "

Galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody.
Dodajmy cukier do smaku.
Odstawiamy do ostudzenia.


Kiedy będzie już zimna ( ale cały czas płynna ) dzielimy ją na 2 części.



Jedną z nich dokładnie mieszamy z serkiem.

Dodajemy 3/4 owoców.
Mieszamy.
Przekładamy do miseczki
( u mnie taka na zupę , wyłożona folią spożywczą ).
Wyrównujemy powierzchnię serniczka i wstawiamy do lodówki.


Do drugiej galaretki wsypujemy pozostałą część owoców.

Mieszamy.


Kiedy sernik w lodówce się zetnie wylewamy na niego galaretkę z owocami.

Chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin.


Po tym czasie możemy przystąpić do wyciągania sernika i dekoracji.



Jeśli sernik zrobiony był w miseczce to przed wyjęciem umieszczamy całą miseczkę na 1-2 minuty w gorącej wodzie, uważając, aby woda nie dostała się do środka.

Dzięki temu sernik powinien bez problemów "wyjść" po odwróceniu miseczki do góry nogami.


Składniki sosu gotujemy w małym garnuszku ok.5 minut.

Studzimy.

Powstałym sosem i borówkami dekorujemy sernik.


Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 25.01.2013 22:20
Rewelacyjny
Klausia 08.01.2013 10:42
mniam koniecznie muszę spróbować :)
goofy9 04.01.2013 22:05
wygląda pysznie
angelika14 06.09.2012 21:17
uwielbiam serniki le z borówkami jeszcze nie jad?am
ziutula
ziutula 02.09.2012 08:43
wygląda smacznie..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak