Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowe babeczki z truskawkami

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mąka krupczatka 1 szklanka
masło 125 g
cukier trzcinowy 1/3 szklanka
śmietana 12% 4 łyżka
Nadzienie:
mleko 2,5 szklanka
śmietanka 12-procentowa 1 szklanka
ryż arborio 4 łyżek
wanilia 1 laska
cukier trzcinowy 3 łyzka
truskawki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowe babeczki z truskawkami

Obie mąki siekamy z masłem i zmielonym cukrem.

Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.

Wkładamy je na 10 minut do zamrażarki.

Foremki na babeczki smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą schłodzonego ciasta.

Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut do zrumienienia.

Ryż gotujemy na mleku, wraz z przekrojoną laską wanilii.

Od czasu do czasu mieszamy a gdy zgęstnieje zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze 10 minut cały czas mieszając.

Następnie dodajemy cukier i śmietankę i gotujemy kolejne 10 minut.

Wyjmujemy wanilię i masę odstawiamy do ostudzenia.

Upieczone babeczki napełniamy masą i ozdabiamy truskawkami.

Smacznego :)
Wzorowane na przepisie z książki "Fajna babka" Moniki Mrozowskiej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 28.08.2012 13:30
pyszności
msmariusz 28.08.2012 13:20
słodkie pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak