Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki z dżemem cukiniowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier 0,5 szklanki
mleko 200 ml
drożdże 5 dag
margaryna 10 dag
sól 1 szczypta
ocet 1 łyżeczka
białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z dżemem cukiniowym

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy szczyptę soli. Świeże drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy łyżkę cukru i letnie mleko. Po wymieszaniu odstawiamy, żeby wyrosły( w ciepłym miejscu). Gdy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki wraz z jajkiem, żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, octem i rozpuszczoną margaryną. Zagniatamy ciasto dodając w miarę potrzeby mąkę lub mleko. Gdy będzie odpowiednio wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby wyrosło.
Krok 1 - Rogaliki z dżemem cukiniowym foto
2
Następnie odrywamy od ciasta kawałki, rozwałkowujemy je na stolnicy, wycinamy trójkąty, nakładamy na nie po łyżeczce dżemu i zwijamy na kształt rogalików.
Krok 2 - Rogaliki z dżemem cukiniowym foto
3
Rogaliki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160- 170 stopni przez około 20- 25 minut.
Krok 3 - Rogaliki z dżemem cukiniowym foto
4
Smacznego :)
Krok 4 - Rogaliki z dżemem cukiniowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 26.09.2013 23:29
wyglądają fenomenalnie
Iwusia 03.11.2012 23:09
pięknie Ci wyszły te rogaliki, a jakie smakowite i pomysłowe nadzienie
IKrakowianka 17.09.2012 15:56
czuję nawet ich zapach ....:) Pycha
kasiaw 03.09.2012 22:06
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak