Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z cukinii z galaretką pomarańczową

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 2 kg
cukier ok 300 g
sok z cytryny 1 łyżka
galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
żelfix ok 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z cukinii z galaretką pomarańczową

Kroki postępowania

1
Cukinię myjemy, obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w dość drobną kostkę. Ważymy i na każde pół kg cukinii dajemy 100g cukru. Z 2 kg cukinii powinno wyjść mniej więcej 1,5kg miąższu.
Do cukinii wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy na kilka godzin, aż cukinia puści sok.
Krok 1 - Dżem z cukinii z galaretką pomarańczową foto
2
Garnek z cukinią stawiamy na palniku i zaczynamy podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Jak się zagotuje, to gotujemy przez 15 minut, pamiętając o mieszaniu. Studzimy i miksujemy za pomocą blendera na gładki mus. Dodajemy żelfix 2:1 (10g na każde pół kilograma cukinii), mieszając doprowadzamy do wrzenia, wtedy wsypujemy galaretkę pomarańczową
Krok 2 - Dżem z cukinii z galaretką pomarańczową foto
3
pomarańczową i po dokładnym wymieszaniu, gorącym dżemem wypełniamy wyparzone słoiczki. Zakręcamy czystymi i suchymi nakrętkami, stawiamy do góry dnem,
Krok 3 - Dżem z cukinii z galaretką pomarańczową foto
4
a jak ostygną to odwracamy i sprawdzamy, czy wszystkie dobrze się zamknęły.
Krok 4 - Dżem z cukinii z galaretką pomarańczową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

octo 14.08.2012 00:11
o prosze kolejny przepis ciekawy na moje zalegajace cukinie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak